Cum e să fii ambasador?


Cum ar fi să poți ridica la puterea a doua și împărtăși un MODEL DURABIL DE MANAGEMENT AL DEȘEURILOR. VerdeGo te invită în echipa Ambasadorilor MD2 .MD2 este un proiect finațat de UNDP, în cadru programului Orașe Verzi Durabile pentru Moldova.

Inregistrare obligatorie: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSe0quZKzgU…/viewform…
Telefon de contact 069119659, Stela Babii Fetescu

Când vrei să fii onest cu mediul înconjurător te întrebi ce se poate face cu
resturile organice de la întreprinderile de alimentație publică.
Noi am găsit mai multe soluţii, venim cu inovaţii şi mai multe modele de urmat. Procesul de colectare separată și logistica transpirtarii deşeurilor menajere – Tehnologia fermentării anaerobe cu tărâțe Bokashi.


Procesarea materiei organice prin metoda anaerobă cu elemente de viermecompostareSeminarul instructiv dat este adresat atât operatorilor din sectorul Horeca, cât și fermierilor interesați de valorificarea resturilor organice şi de utilizarea produselor finite.


Resturile organice de la întreprinderile de alimentație publică în situația obișnuită sunt considerate gunoi, care urmează a fi eliminat rapid din halele de producere și evacuat. Dacă astăzi tarifele aplicate de întreprinderile de autosalubritate sunt lejere, fiind calculate destorsionat, nefiind contabilizat impactul real pentru mediu al levigatului – lichidul urât mirositor și deosebit de toxic, care apare în urma descompunerii maselor organice împreună cu ambalajele de plastic și alt gunoi.
Anume trierea la sursa de producere a resturilir este obligatorie pentru reintroducerea în circuitul economic, transformarea deșeurilor în resurse.Procesul de colectare și logistica transpirtarii a fost modelată de noi in cadrul proiectului MD2 şi suntem gata să vă împărtăşim experienţele.
Provocarea constă în organizarea procesului de colectare separată, pentru a fi comod operatorilor, să fie integrat firesc în procesele din bucătărie, iar oamenilor să le fie clar descrise acțiunile, toate acestea fiind reflectate într-un manualul operațional elaborat și fișe de post pentru fiecare punct de lucru.
Un alt factor critic în cadrul Horeca ar fi urmărirea respectării noilor tehnologii de către un manager.
Etapa următoare tine de transmiterea maselor organice colectate către un logist, care poate fi un simplu transportator sau nemijlocit un fermier – producător și beneficiar al compostului.
Vrem să aducem conștientizarea, că resturile sunt parte a procesului de producere a bucătăriei, cu toate cheltuielile inerente, iar valorificarea, transformarea din deșeu în resursă, este un proces separat, de gestiunea căruia se poate ocupa un operator specializat, contra unei taxe anume sau acesta poate fi organizat chiar în cadrul întreprinderili de alimentație publică.Tehnologia fermentării anaerobe cu tărâțe Bokashi
Metoda Bokashi vs Compostarea traditionalaÎn agricultură și în horticultură se produc cantități enorme de materiale organice care nu sunt consumate și pot fi considerate deșeuri. În mod tradițional, aceste materiale au fost compostate, iar compostul a fost folosit ca îngrășământ pe terenuri. În timpul acestui proces tradițional de compostare, o mare parte din materialul organic este pierdut sub formă de căldură și CO2. În consecință, raportul carbon / azot (C / N) este foarte redus comparativ cu materialul original. Raportul C / N al compostului este prea mic pentru o creștere optimă a plantelor. Nivelul energetic al compostului nu suportă în mod optim creșterea plantelor, iar compușii care conțin N vor fi utilizați ca sursă de energie pentru viața solului, ducând la o lipsă relativă a azotului. În plus, emisiile enorme de CO2 reprezintă o povară mare pentru mediul înconjurător. Odată cu creșterea rapidă a populației lumii, avem nevoie de toată materia organică pentru a crește alimentele și hrana pentru animale și trebuie să avem grijă de mediul înconjurător.


Pentru a înlocui compostarea tradițională aducem o altă metodă pentru tratarea acestor deșeuri: Bokashi, care este cuvântul japonez pentru „materie organică bine fermentată”. Materialele organice sunt depozitate etanș. În timpul acestui proces,compusii chimici sunt descompuși de microorganisme. Datorită lipsei de oxigen, totuși, materialul organic nu este descompus complet în CO2, apă și căldură. Comparativ cu compostarea tradițională este posibilă reducerea considerabilă a pierderilor de energie și a emisiilor de CO2 c atunci când se face Bokashi în locul compostului.S-a efectuat un experiment cu iarba cosită de pe marginea șoselelor. Temperatura materialului a arătat diferențe remarcabile între rândurile tradiționale de compost și rândurile Bokashi . Degradarea aerobă a materiei organice din compost a condus la producerea de CO2 și pierderi de căldură, acestea din urmă explicând temperaturile ridicate ale acestor rânduri. Materialul vine după cosire, cu o temperatură mai mare decât temperatura mediului (39 ° C). Totuși, în rândurile Bokashi temperatura a scăzut rapid la valori apropiate de temperatura mediului. Nu s-au înregistrat pierderi mari de căldură ceea ce indică faptul că materialul nu a fost fermentat complet la CO2, H2O și căldură. Cantitatea totală de material a scăzut ușor atunci când a fost transformată în Bokashi, în timp ce o cantitate extraordinară de material a fost pierdută în procesul tradițional de compostare.


Concluzii:
Producerea de Bokashi comparativ cu metoda traditionala de compostare:
– mai putine pierderi de nutrienti
– reducerea considerabila a emisiilor de CO2, CH4, NO2
– pe unitate de produs finit, o amprentă de carbon de 27 de ori mai mică
– este nevoie de mai puțină muncă deoarece nu trebuie aerisit în mod regulat
sursa: www.probioticeagricultura.rowww.emrojapan.com

Dacă să privim acum din punctul de vedere al operatorilor Horeca, avantajul utilizării tărâțelor Bokashi este evident:
Vom avea igienă în spatiile de producere, vom exclude mirosul și producerea de germeni patogeni.
Vom putea gestiona deșeurile mai avantajos economic, nefiind presați de necesitatea evacuării rapide a maselor organice.


Iar in cazul organizării unui cercuit închis, putem avea propriile plante verzi în bucătărie sau amenaja frumos spațiul dedicat clienților.Procesarea materiei organice prin metoda anaerobă cu elemente de viermecompostare
Dacă să prezentăm succint experiența acumulată de noi în cadrul proiectului, atunci este despre transferarea maselor organice prefermentate în cadrul grădinilor noastre de permacultură din str.Schinoasa Vale și din Dănceni Dolca, unde se petrece compostarea finala anaerobă. Pentru rezultate mai rapide și din interes de cercetare am aplicat și elemente de viermecompostare, în acest scop fiind procurate 3 familii de râme. Terenurile experimentale sunt în intravilan, iar compostarea traditională a unor mase organice în cantități mai mari ar fi adus disconfort locuitorilor, anume prin aceasta metoda folosită de noi s-a dovedit a fi eficiență. Deasemenea ne bucură roadele, calitatea și structura solului, pe care îl consideram investiția noastră cea mai importantă

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *