Cât de mult nu ar dori nutriționiștii să ne zică despre importanța alimentației echilibrate, noi vom crede că este bun doar ceea ce este gustos și avem perfectă dreptate!

Un atelier despre gust, dedicat bucătarilor profesioniști!

🌱descifrăm gustul mâncării, il descompunem în 7 note, simplificăm și identificăm gusturile de bază
🌱potențarea gustului în bucătărie, metodele tradiționale românești și paralelele din alte culturi

Natural, cu proprii analizatori organoleptici și reieșind din nevoile individuale vom selecta hrană potrivită, uneori, ce e drept, alegerile alimentare sun dictate de emoții: gătit de mama, e un restaurant faimos sau suntem curioși să gustăm ceva nou.

Legumele și fructele sunt perfecte în forma lor naturală, în grădina Edenului a fost foarte confortabil de trăit, am avut de toate, cu mutarea omului în zone mai nordice și cu viața modernă față de mâncare am înaintat cerințe suplimentare: să fie nu doar nutritivă și gustoasă, dar să se păstreze mult, să fie comod de întrebuințat и красоту никто не отменял…..

Gustul, descifrarea lui, e un proces complex, îl putem descompune în 7 elemente (dulce, sărat, acru, amar, umami, astringent și iute) depinde de combinația reușită între ele și concentrația lui. Aici este secretul, care poate oferi unui produs loc pe masă și o urmă de căldură în inima clientului!

Dacă legumele și fructele au până la 95% apă noi vom folosi:
reducția – metodă de eliminare a apei din produse, prin deshidratare la fierbinte sau rece
fermentarea – controlată, sălbatică, cu starter (maia, huște, cuib, EM®), stabilizată în 21 zile
marinarea – tratarea alimentelor cu soluții de o densitate, concentrare mare, din motivul unei densități diferite marinadă mai acidică și sărată străbate membranele, transportând suplimentar aromele din condimentele adăugate.


În acest proces, pentru o simfonie, vom utiliza ca liant, câteva substanțe, transportatoare a gustului: uleiuri grase, dulcele, alcoolul, oțetul. Așa vom fi tentați să creem propriile poțiuni magice, prin măcerare, experimenta masale.


Mult spor în experiențe cu gust!